ULTIMELE ARTICOLE

Un nou val de rachete cu raza lunga lansat de Ucraina asupra Rusiei. Rachete Storm Shadow, acestea pot atinge tinte la peste 500 km

Ucraina a lansat in premiera asupra teritoriului rus rachete britanice Storm Shadow, a relatat miercuri agentia Bloomberg, preluata de Reuters, citand un oficial occidental neprecizat. Un purtator de cuvant al premierului britanic Keir Starmer a declarat ca biroul acestuia nu va comenta relatari ce privesc chestiuni operationale militare. Marea Britanie a furnizat deja Ucrainei rachete cu lansare aeriana Storm Shadow, similare rachetelor franceze SCALP, de asemenea oferite Kievului de Franta, care au o raza de actiune de 550 de kilometri. Fortele aeriene ucrainene le-au lansat pana in prezent asupra unor tinte din Crimeea si din celelalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia, folosind avioane de atac de conceptie sovietica Sukhoi SU-24, modificate de specialistii occidentali pentru a purta rachete de acest tip.
Un nou val de rachete cu raza lunga lansat de Ucraina asupra Rusiei. Rachete Storm Shadow, acestea pot atinge tinte la peste 500 km

Al doilea cotidian european anunță că renunță la platforma „X” / Un spațiu al „dezinformării și al teoriilor conspirației”

Cotidianul spaniol La Vanguardia, cu sediul la Barcelona, a anunțat joi că renunță la publicarea de conținut pe platforma X, a lui Elon Musk, care a devenit „o rețea a dezinformării”. La Vanguardia este astfel al doilea ziar european după The Guardian care ia o astfel de măsură.  Al patrulea cel mai citit ziar din Spania pentru știri generale a declarat că va înceta să mai posteze direct, dar va permite jurnaliştilor săi să menţină conturi personale. Editorul, Jordi Juan, a spus că și-a suspendat propriul cont, scrie Reuters.
X nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

mai mult la  :

https://hotnews.ro/al-doilea-cotidian-european-anunta-ca-renunta-la-platforma-x-un-spatiu-al-dezinformarii-si-al-teoriilor-conspiratiei-1835617  

Zboruri Iași – Erevan, de luna viitoare, operate de FlyOne

Compania aeriană FLYONE Airlines va opera zboruri comerciale regulate de la aeroportul din Iași spre aeroportul din Erevan, capitala Armeniei, din decembrie 2024, potrivit BoardingPass. Subsidiara din Armenia a companiei aeriene FLYONE din Republica Moldova va inaugura în prima jumătate a lunii decembrie 2024 ruta dintre Erevan (Armenia) și Iași. Subsidiara din Armenia a companiei aeriene FLYONE din Republica Moldova va inaugura în prima jumătate a lunii decembrie 2024 ruta dintre Erevan (Armenia) și Iași. https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/boardingpass-zboruri-iasi-erevan-de-luna-viitoare-operate-de-flyone–1693294.html

Ziare.com, amenințat de agenția care cenzurează știri în Rusia. Notificarea oficială trimisă site-ului pentru publicarea de informații interzise de Putin

Ziare.com a primit o notificare oficială din partea agenției ruse Roskomnadzor, care se ocupă de cenzurarea presei din Rusia, pentru a ”scoate” de pe site o știre despre moartea unui colonel al Kremlinului. Sesizarea vine după luni bune de la publicarea informației. Este vorba despre colonelul Andrei Stesev, care a fost lichidat de rebelii anti-Putin din Belgorod. „Rebelii „Corpului voluntarilor ruși”, împreună cu Legiunea „Libertatea Rusiei”, l-au lichidat pe colonelul Andrei Stesev,” se amintește în știre. Joi, 24 octombrie, site-ul Ziare.com a primit o notificare de la agenția Roskomnadzor prin care este acuzat că a distribuit informații interzise în Rusia. „Au fost postate date care conțin informații ce dezvăluie numele, datele personale ale personalului Forțelor Armate RF, recunoscute ca fiind interzise pe teritoriul Federației Ruse”. Pe larg, ni se spune și ce lege am încălcat, dar și ce tribunal a dat sentința în cazul articolului publicat pe 5 iunie 2023.

mai mult la  Ziare.com Ziare.com, amenințat de agenția care cenzurează știri în Rusia. Notificarea oficială trimisă site-ului pentru publicarea de informații interzise de Putin FOTO

 

articolul în cauza :  Un important colonel rus a fost lichidat de rebelii anti-Putin din Belgorod. Andrei Stesev luptase în Cecenia, Iugoslavia și Abhazia

Mihai Razvan Moraru : Războiul din Ucraina tocmai a depășit granițele europene, prin participarea soldaților din Coreea de Nord, în lupte, de partea Rusiei

Acum nu mai vorbim doar de livrări de armament dinspre China, Iran și Coreea de Nord pe de o parte și de vest, pe de altă parte. În timp ce vestul a fost reticent în a se implica cu suport uman și în a livra armamentul necesar, Rusia bifează sprijin militar, tehnologic si uman de unde poate, fără limitări.
Aceia nu sunt mercenari din Coreea de Nord veniți pe contracte private în război. Nu! Ei sunt militari trimiși de statul respectiv pentru a lupta împotriva Ucrainei. E o participare la război, e o declarație de război care încă nu a fost și comunicata. Zilele trecute XI a vizitat mai multe baze militare chineze și mesajul a fost tranșant: întăriți-vă rapid, pregătiți-vă bine, urmează confruntarea decisivă! Unii au interpretat sau au tradus moderat declarația, alții au înțeles mesajul. O China cu un nivel al datoriei de peste 320% nu prea mai are ce livra intern. Bugetul începe să fie țăndări, economia începe să trăiască din subvenții, capitalul începe să plece masiv. Mai sunt câteva zile până la alegerile din SUA și cam toate datele indică o victorie a lui Trump, dacă nu va avea loc un miracol pe ultima sută de metri. Campania prin care Kamala îl compară pe Trump cu Hitler are efectul invers, iar Musk aruncă cu banii în alegătorul american, pentru a mai aduna câteva voturi pe ultima sută de metri. Zilele astea are loc întâlnirea BRICS, de unde țările membre anunță o nouă orânduire mondială, în care țările din Asia, America de Sud și Africa să aibe un rol mult mai important, iar secretarul ONU Antonio Guterres salută propunerea BRICS de reforma a ONU, printre poze cu dictatorii, de la Bolivia și până la Rusia. Și normal, acuză Israelul de genocid dar uită de terorism. Președintele Turciei susține lupta împotriva terorismului, după atacul de ieri de la Ankara, în urma căruia Turcia a realizat 45 de bombardamente în Irak și Siria după atacul cu 5 victime, dar înfiereaza Israelul pentru ca lupta tot cu teroriștii, după atacul cu 1.000 de victime. Nu mai am concluzii detaliate. Nu mai văd apocalipse și nici posibile conflicte mari. Și asta pentru ca sunt mai mult ca sigur de faptul ca lumea merge cu capul spre zid și ca agresiunea va fi noua regula. Dar și ca estul dar și vestul își pierd busola. Accept ca omenirea e în faza de căutare haotică a unei noi orânduiri, dar încep să inteleg ca ce va ieși va fi mai rău și mult mai greu de acceptat! Înțeleg din ce în ce mai mult de ce liderii militari cu care experiență vorbesc tot mai deschis de noua ordine, de noile provocări. Și nu, nu e pentru a vinde niște arme. E mai mult!

Radu Hossu : Rezumatul de Noapte 24.10.2024

Din nou, multe știri care necesită analize detaliate:
1. Poate cea mai importantă știre pozitivă pentru Ucraina este anunțul SUA de a oferi asistență financiară în valoare de (atenție!) 20 miliarde de USD sub formă de împrumut acoperit de profiturile din activele rusești imobilizate. Adică: nici cetățenii americani și nici ucraineni nu vor plăti pentru împrumut, ci rușii, prin activele lor înghețate în băncile SUA și UE.
Acest pachet face parte din pachetul de 50 miliarde USD promis pentru Ucraina la Summitul G7 din Iinie din Italia, pe care personal nu l-am crezut posibil.
Ajutorul va ajunge în Ucraina până la finalul anului, sub formă de 10 miliarde ajutor economic și 10 miliarde ajutor militar (care necesită aprobarea Congresului) sau în totalitate (în cazul în care Congresul refuză propunerea administrației Biden) sub formă de ajutor economic.
2. UK va oferi 3 miliarde USD și Canada 3.7 miliarde USD prin același mecanism, dar din ce am înțeles, separat de decizia G7 (care limitează suma maximă la 45 miliarde de Euro)
3. UE a adoptat decizia de a trimite prin exact același mecanism (împrumut acoperit de profiturile generate de capitalurile imobilizate ale rusiei) și în baza deciziei G7 sprijin financiar în valoare de (ATENȚIE) 35 miliarde de EURO!
Banii vor ajunge în Ucraina până la finalul lui 2024.
4. (Surse!) Soldații din Coreea de Nord încep să fie mutați din estul îndepărtat al rusiei înspre teatrul de operații din Ucraina. Încă nu se știe dacă ei vor fi folosiți în sectorul Kursk (pentru ca rusia să se prefacă că nu escaladează și mai mult) sau în teritoriile ucrainene ilegal ocupate.
Indiferent de locul în care aceștia vor activa, în următoarele zile vom avea militari ai armatei nord-coreene în Europa, luptând împotriva unui stat european, victima unei agresiuni armate. Dacă mai citiți o dată ultima frază, vă puteți da seama ce momente trăim.
4. Șeful Aparării SUA a confirmat că militari nord-coreeni se află pe teritoriul rusiei și a avertizat rusia că implicarea lor va „mondializa” războiul.
5. În baza identificării prin surse deschise (OSINT) rusia a pierdut în acest război un număr de tancuri egal cu numărul tuturor tancurilor active pre-război și peste 25% din cele aflate în stocuri.
Ceea ce am tot repetat începând cu toamna lui 2022 începe să se materializeze: rusia se transformă faptic, practic, inclusiv în termeni de capabilități mecanizate, dintr-o super putere, într-o putere regională.
Din păcate, acesta cred că este și obiectivul Vestuluo. Spun din păcate, pentru că acest obiectiv este atins nu doar cu ajutorul echipamentelor noastre occidentale, ci și cu ajutorul oferit prin mult sânge vărsat de ucraineni.
6. Kursk. Au trecut 9 zile de la termenul limită pentru eliberarea regiunii cerut de Putin. Dar nu asta e știrea, ci următoarea: peste 100.000 de militari ruși au fost mobilizați în jurul pungii Kursk, o parte însemnată, cel puțin 50.000 au fost aduși din sectoare de luptă din Ucraina, importante pentru ruși (Kupyansk, Kharkiv, Donbas, Zaporojie).
Dacă ucrainenii rezistă încă 1-2 luni și atrag și mai multe unități rusești din sectoarele de pe teritoriul ucrainean atunci putem să concluzionăm că TOATE obiectivele Operațiunii Kursk speculate de noi, la nivel operațional militar, au fost atinse.

7. (Știre din alt domeniu, dar tangențial are legătură cu posibilitatea de a influența acest război) În următoarele ore va apărea un clip cu un candidat la președinția SUA care atinge într-un mod nepotrivit o fată, la unul dintre evenimentele lui de campanie.

Punctele 1-3 sunt esențiale pentru dezvoltarea complexului militar-industrial al Ucrainei, care poate produce ACUM mult mai mult decât o face. Produce mult mai puțin față de potențial doar din lipsă de bani pentru contracte.
Asta înseamnă infuzie de echipament pentru militarii ucraineni, care la rându-i înseamnă reziliență mai mare pentru Ucraina, care la rându-i înseamnă (printre altele) o tocare continuă a capacitătii militare rusești, care la rându-i înseamnă scărerea și mai mare a moralului oricum execrabil de jos a trupelor rusești, ceea ce la rându-i poate înseamna o șansă de revenire a inițiativei pentru Ucraina.
Și aici am încercat pe foarte scurt să prezint o probabilitate a doar unuia din potențialele efecte ale acestor sume infuzate în economia de război a Ucrainei.
Pentru punctul 4 voi face următoarea analiză exhaustivă (pe modelul celor legate de „rachetele cu rază lungă” și „poate Ucraina să (re)devină putere nucleară?” – le găsiți aici pe wall dacă sunteți interesați de ele) care să arate că rusia într-adevăr se întreaptă spre un colaps în capacitatea de a proiecta putere militară convențională.
Voi reveni în zilele următoare și cu un Rezumat legat de situația de pe front. Până atunci, parte din aceste informații ne ajută să mai tragem o gură de aer și parcă să ne mai revină un pic speranța.
P.S. Trebuie să recunoașteți că Președintele Zelensky are stil. Fain tricou.
Slava Ukraini!

Radu Hossu

Investigatie Recorder : Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar

Hoteluri și ansambluri rezidențiale de lux în cele mai importante locații din România. Un proiect imobiliar grandios, care s-a promovat folosind simboluri naționale și apăsând pe cele mai sensibile butoane emoționale din societatea românească: marea, munții, o țară la standarde occidentale.
Nordis a răspândit aceste idei printr-o intensă campanie de marketing. A cumpărat reclame și emisiuni la TV, pagini întregi în reviste și în ziare, articole în presa online. În toate apăreau machetele unor viitoare construcții de lux și se vorbea despre marea privită prin pereți de sticlă sau despre munții admirați dintr-un jacuzzi încălzit, cu un pahar de șampanie în mână. Ca să transmită încredere, Nordis a convins vedete și sportivi cu renume să-și asocieze imaginea cu proiectele sale imobiliare. A încheiat un parteneriat cu Federația Română de Fotbal și și-a trecut numele pe tricourile arbitrilor din Liga 1. Sute de români s-au înghesuit să cumpere apartamente și, în schimbul unei reduceri de preț, majoritatea au acceptat să le plătească în avans, semnând doar o promisiune de vânzare.
În ultimii ani, în conturile Nordis au intrat milioane și milioane de euro, dar majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise au rămas doar pe hârtie și în reclame. În hotelul de la Mamaia, singura clădire finalizată, există indicii solide că apartamentele au fost vândute de mai multe ori, unor persoane diferite. Toată acestă schemă frauduloasă n-ar fi fost posibilă fără slăbiciunile majore din legislația românească, însă politicul care ar trebui să îndrepte aceste legi este puternic conectat la afacerea Nordis. Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei, este căsătorit cu Laura Vicol, unul dintre cei mai influenți parlamentari PSD. Vicol conduce Comisia Juridică din Camera Deputaților, care are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Cât de mare este dimensiunea acestei afaceri și până unde se întind conexiunile politice puteți afla în această investigație.

Rezistență în miniatură. Povestea figurinelor anti-război din Rusia

O mișcare anti-război miniaturală din Rusia ia amploare pe rețelele de socializare. Figurine împotriva războiului în Sankt Petersburg.
Pagina le cerea rușilor care se opun războiului să „facă un omuleț cu un poster din orice material” și apoi „să atașeze figurina oriunde”. 
O figurină amplasată lângă unul dintre canalele din Sankt Petersburg reamintește trecătorilor: „Este război. Rusia bombardează Ucraina. De ce ne luptăm?”   romania.europalibera.org/

Iohannis se întâlnește cu Maia Sandu într-o vizită oficială la Chișinău. Ce mesaj va transmite președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis se află sâmbătă în vizită oficială la Chişinău, urmând să transmită un mesaj ferm de sprijin în efortul de reformă, de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de securizare a parcursului european al Republicii Moldova, dar să facă şi un apel un apel către toţi partenerii internaţionali pentru continuarea oferirii de asistenţă Republicii Moldova.  

Citește mai mult la: /www.digi24.ro/stiri/

 

PRESSCONNECT.RO – Bătălia pentru Cotroceni. Ofensiva (pe bani) din online, de dinaintea campaniei electorale

2024 e un an atipic pentru democrația românească. Cu toate tipurile de alegeri posibile, clasa politică este într-o permanentă campanie electorală. Pe gratis sau pe bani. Iar așa numita precampanie, perioadă nesupusă niciunui control al autorităților statului, e cel mai bun moment ca partidele să arunce în stânga și-n dreapta cu banii de publicitate.
Dincolo de panourile care au împânzit țara – cu fețele candidaților la președinție și cu mesajele lor – se duce o altă bătălie, la fel de importantă. Cea din mediul online. O bătălie cu 18,6 milioane de utilizatori de internet, conform celor mai recente date furnizate de DataReportal. Conform statisticilor companiei Meta, deținătoarea Facebook și Instagram, cele două plaforme de social media aveau în România 9,05 milioane, respectiv 5,3 milioane de utilizatori, la începutul lui 2024. E vorba despre conturi active, ale căror deținători au peste 13 ani. Pe TikTok, în jur de 8,97 milioane de români aveau un cont la începutul lui 2024, conform acelorași statistici.  

mai mult la SIPAnews